WP 06: Court (21)

Costs     € 86,143.20
Duration    2 months (2012)
Code    WP06
Location    Unit 4

Description
The peristyle courtyard (21) is situated in residential unit 4. It was possible to reconstruct the decorative programme of the courtyard and its colonnade from the preserved evidence. Remains of the paintings are preserved in situ (in position) along all four sides of the corridor.

Above a greyish-pink socle zone with a sprinkle pattern, a carefully executed system of open fields and lisenes (vertical, rectangular ornament field) against a dark background was carried out along the entire corridor in the main wall zone. The red fields were elaborately decorated with fine borders displaying sophisticated figural emblems. Above a simple ornamental frieze appeared the upper zone, where yellow-green fields with architectural painting flanked large-scale pictures with mythological scenes.

Terrace House 2 contains seven luxurious apartments (peristyle houses) on three artificial terraces in the centre of the ancient city of Ephesos. Reflecting the upper class status of their inhabitants the houses were richly furnished. In addition to marble decoration and mosaic floors almost all rooms of Terrace House 2 were decorated with wall paintings.

Due to several damages in antiquity and environmental conditions (like changes in temperature and humidity or the deposition of dust) after the excavation in the last 30 years, the wall paintings are in a bad condition and need careful restoration. All together there are about 60 rooms waiting for a treatment by specialists. Depending on the dimensions of the room and the quality and quantity of the preserved decoration between 1200 and 2700 working hours are required per room. The Restoration Project of the Ephesus Foundation aims at preserving and conserving this unique heritage within the next years, realised by a restoration team from Italy and Turkey.

Visitors of Terrace House 2 can observe conservation work in progress.

FOR SPONSORSHIP >